top of page

Babel, een schets


Beste J,

Half oktober reisde ik naar het hoge noorden. Van Nieuwe Statenzijl naar mijn eindpunt in Moddergat, zoveel mogelijk langs de kust.

In Groningen zag ik mezelf in een dikke  trui met stramme tegenwind.
Ik trof een indrukwekkend leeg en keurig gefabriceerd landschap met de dijk als strakke horizonbegrenzer. Kilometers van heel weinig, maar met veel ruimte om te kijken.

Eemshaven, een brute onderbreker van de horizonlijn. Ik ben er gaan lopen op verschillende plekken in en rond de haven. De maat der dingen vergt wat inspanning voor het oog, maar ik genoot van de contrasten. Daar ontstond trouwens een eerste idee voor een beeld.

Tijdens mijn bezoek trof ik veel Groninger leegte en weinig ‘natuur’. Bij Lauwersmeer kreeg ik een kijkje in de geschiedenis. Dat wil zeggen, ik kan me voorstellen dat het landschap er voor de dijklegging een beetje zo uit zag.  Een welkome afwisseling, hoewel ik het deel tussen Uithuizen en Lauwersmeer oversloeg. Dat is voor een volgend keer.

Bij Moddergat was het landschap vriendelijker en bewoonder bij de dijk. De kennismaking met Friesland vanuit Groningen was vriendelijk en gevuld met een soort gezelligheid.

Thuisgekomen viel het me op hoe ‘klein’ het rivierlandschap rond Nijmegen is.

Cees Nooteboom heeft het in een van zijn boeken over de ‘Hollandse Meseta’.
Hij vergelijkt Spanje met Nederland, het idee dat je je niet kan verschuilen.
Groningenbij uitstek! 

babel-102.jpg
babel-103.jpg
babel-104.jpg
bottom of page