top of page


Voor de gemeente Overbetuwe realiseerde ik twee kunstwerken in de publieke ruimtes van het verbouwde gemeentehuis in Elst.

De opdracht: maak twee werken met het thema democratie en houd daarbij rekening met kleur, vorm en materiaal van het gebouw.
Met deze ingrediënten ontstonden de kunstwerken Schervengericht en Glazen Kamers.

 

glazenkamers-web-2.jpg


Glazen Kamers | 364 x 395 x 80 cm | staal, epoxy

Glazen Kamers
Het kunstwerk Glazen Kamers in de raamopeningen van de publiekshal is geïnspireerd op onderdelen uit de modelbouw. De buisframes met gestileerde gebouwen uit de gemeente Overbetuwe geven een blik op onze maakbare en breekbare democratische systemen.

Het binnenkomend licht speelt met de accenten in de gebouwen van het kunstwerk. De transparante karakters zijn door gouden buizen met elkaar verbonden en geven als een ruimtelijke plattegrond een beeld van ons modern georganiseerd systeem.

 

molen-Elst-2.jpg
detail.jpg


Schervengericht
Schervengericht of Ostracisme was tijdens de Atheense democratie een mogelijkheid om te stemmen op iemand die te veel macht had en een gevaar was voor de democratie. Men strafte diegene die ze te machtig vonden. Stemmen gebeurde door een naam op een gebroken stuk aardewerk te schrijven.

 

voorkant-demos-3.jpg

Het Schervengericht op de eerste verdieping van het gemeentehuis is geïnspireerd op het denken over democratie in de klassieke oudheid. De kleischerven die vanaf een lemen wand uiteen spatten vormen samen een kop die contact maakt met het gebouw en de raadzaal. Organische scherven in een zachtwitte kleur stromen als gedachten het gemeentehuis in.
 


Schervengericht | 296 x 250x 75 cm | klei, leem, staal

voorkant-demos-2.jpg
bottom of page